Food law

PrintMailRate-it

Wszystko o żywności z punktu widzenia prawa.

Prawo żywnościowe to regulacje związane z produkcją i obrotem produktami rolno-spożywczymi. Na naszej stronie internetowej znajdziesz wiele artykułów na tematy przydatne przedsiębiorcom związanym z branżą żywnościową.


O czym piszemy?

  • obowiązki producenta;
  • wymogi prawa UE;
  • przetwarzanie i dystrybucja żywności;
  • etykietowanie produktów spożywczych;
  • wprowadzanie żywności do obrotu;
  • higiena i bezpieczeństwo żywności;
  • reklama i prezentacja produktów spożywczych;
  • żywność ekologiczna.

 

 

Czytaj artykuły:

Znakowanie produktów ekologicznych »

Konsumenci, którym zależy na spożywaniu wartościowej żywności, zwracają uwagę na informacje umieszczone na opakowaniach wybranych produktów. 

Rynek żywności ekologicznej »

Wartość rynku żywności ekologicznej w Polsce wynosi 1,36 mld zł i wciąż rośnie. Konsumenci coraz chętniej wybierają produkty spożywcze, które na etykiecie mają dopisek „eko” czy „bio”.

Rolnictwo ekologiczne »

Rosnące zainteresowanie produktami ekologicznymi powoduje, że coraz więcej upraw jest przeznaczanych na produkcję ekologiczną. 

Jednostki certyfikujące rolnictwo ekologiczne »

W Polsce właściwe do certyfikowania gospodarstw rolnych czy podmiotów wprowadzających na rynek produkty ekologiczne są jednostki certyfikujące rolnictwo ekologiczne. 

Jak uzyskać certyfikat BIO? »

W ostatnich latach sektor rolnictwa ekologicznego charakteryzuje się dynamicznym rozwojem. Konsumenci coraz chętniej sięgają po produkty, na etykietach których znajduje się określenie bio czy eko. 

Certyfikat ekologiczny »

Wraz ze wzrostem świadomości konsumentów coraz większą popularnością cieszą się produkty ekologiczne. Prowadząc produkcję żywności zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego czy wprowadzając do obrotu takie produkty, warto uzyskać certyfikat ekologiczny. 

Opłata od środków spożywczych - problematyczny obowiązek rozliczeń dla przedsiębiorców »

W początkowym okresie przedsiębiorcy mieli sporo problemów z właściwym wypełnieniembobowiązków związanych z nową opłatą od środków spożywczych. 

Narodowy plan dla chorób rzadkich (NPCR) na lata 2021-2023 »

W marcu 2021 r. Ministerstwo Zdrowia opublikowało projekt planu dla chorób rzadkich na najbliższe 3 lata. Głównym celem planu jest poprawa diagnostyki i leczenia schorzeń dotykających co najwyżej 6-8% populacji, czyli tzw. chorób rzadkich (ang. rare diseases). 

Ograniczenie przemysłowych tłuszczów trans w produktach spożywczych »

2 kwietnia 2021 r. zaczną obowiązywać ograniczenia wynikające z unijnego rozporządzenia nr 2019/649. Zgodnie z nową regulacją zawartość sztucznie przetworzonych tłuszczów trans w żywności będzie dopuszczalna na poziomie 2%. 

Podatek cukrowy – pierwsze rozliczenia już wkrótce »

Podatek cukrowy obowiązuje w Polsce od 1 stycznia 2021 r. Wszedł w życie na podstawie Ustawy z 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów. 

Podatek cukrowy – nowe opłaty w branży spożywczej »

W styczniu przyszłego roku wejdą w życie przepisy ustanawiające nowe opłaty od napojów słodzonych i energetycznych oraz od alkoholi o pojemności do 300 ml, czyli tzw. małpek. 

Ochrona konsumentów – czy zostaną wprowadzone ceny maksymalne? »

Ustawa z 31 marca br. wprowadziła możliwość ustalenia maksymalnych cen, marż hurtowych i detalicznych dla towarów lub usług, mających istotne znaczenie dla ochrony zdrowia lub bezpieczeństwa ludzi, jak również kosztów utrzymania gospodarstw domowych. 

Podatek cukrowy odrzucony w Senacie »

13 marca 2020 r. Senat odrzucił ustawę o promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów wprowadzającą opłatę od alkoholu w opakowaniach do 300 ml i od słodzonych napojów (tzw. podatek cukrowy). 

Kontakt

Contact Person Picture

Anastazja Niedzielska-Pitera

radca prawny

+48 12 213 25 43
+48 880 784 338

Wyślij zapytanie

Contact Person Picture

Anna Smagowicz-Tokarz

adwokat

Associate Partner

+48 12 213 25 60
+48 600 346 782

Wyślij zapytanie

Profil

 

Deutschland Weltweit Search Menu