Nasz strona wykorzystuje pliki cookies w celu personalizacji oferty wysyłanej do klientów oraz analizy zachowania użytkowników, tak aby dostarczać usługi na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na przetwarzanie danych. Dalsze informacje można znaleźć w polityce prywatności.



Rynek żywności ekologicznej

PrintMailRate-it

Wartość rynku żywności ekologicznej w Polsce wynosi 1,36 mld zł i wciąż rośnie. Konsumenci coraz chętniej wybierają produkty spożywcze, które na etykiecie mają dopisek „eko” czy „bio”. Właścicieli gospodarstw rolnych do konwersji na rolnictwo ekologiczne i zdobycia certyfikatu ekologicznego zachęcają programy oferujące finansowe wsparcie.


Rynek żywności – definicja


Definicja żywności znajduje się w Rozporządzeniu nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 roku ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającym procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. Przez żywność rozumie się „jakiekolwiek substancje lub produkty przetworzone, częściowo przetworzone lub nieprzetworzone, przeznaczone do spożycia przez ludzi”. Jak brzmi zatem definicja rynku żywności? Rynek żywności należy rozumieć jako ogół transakcji kupna-sprzedaży produktów spożywczych dokonywanych przez producentów i konsumentów.


W sektorze spożywczym coraz większe znaczenie ma rynek żywności ekologicznej. Jest ona wytwarzana w gospodarstwach ekologicznych, czyli produkowana między innymi bez wykorzystania nawozów sztucznych czy pestycydów. Ekologiczna produkcja żywności jest postrzegana jako korzystna nie tylko dla środowiska, ale również ludzi – taka żywność ma większą wartość odżywczą i lepsze właściwości prozdrowotne niż żywność pochodząca z upraw konwencjonalnych.


Rynek żywności ekologicznej w Polsce


Z raportu przygotowanego przez Koalicję na rzecz BIO we współpracy z NielsenIQ wynika, że w Europie największe rynki żywności ekologicznej są w Niemczech i Francji. Jak na tym tle wypada Polska?


W 2020 roku rynek żywności ekologicznej w Polsce zajmował 19. miejsce na świecie. Łączna powierzchnia gospodarstw zajmujących się produkcją żywności ekologicznej wynosiła 509 291 ha. W liczbach ten sektor rynku żywności prezentował się następująco:

 

  • 1,36 mld zł to wartość polskiego rynku żywności ekologicznej – czyli 0,5 proc. wartości całego rynku spożywczego w Polsce;
  • 36 zł rocznie wydaje przeciętny konsument z Polski na żywność ekologiczną – średnia unijna jest wyższa i wynosi 76 euro;
  • Polska zajmuje 9. miejsce w Europie pod względem obszaru, na jakim uprawiana jest żywność ekologiczna;
  • w 2019 roku gospodarstwo domowe wydało przeciętnie 194 zł na zakup żywności ekologicznej.


Pandemia COVID-19 nie doprowadziła do spadku zainteresowania żywnością ekologiczną. Przeciwnie – żywność eko staje się coraz atrakcyjniejsza dla konsumentów, którzy dbają o swoje zdrowie. Konsumenci z Polski, którzy kupują żywność ekologiczną, najczęściej sięgają po owoce i warzywa oraz jaja. Mniejszą popularnością cieszą się takie produkty, jak ekologiczne pieczywo, mięso, przetwory mleczne, herbata, przekąski czy dania gotowe.


Coraz wyższa świadomość konsumentów ma swoje odzwierciedlenie w popularności żywności ekologicznej, a to z kolei przekłada się na zainteresowanie konwersją z rolnictwa konwencjonalnego na ekologiczne. Ponieważ tylko certyfikowana żywność może być reklamowana jako ekologiczna, podmioty uczestniczące w handlu żywnością coraz częściej decydują się na jej certyfikację. Niejasne przepisy prawa powodują jednak, że właściciele gospodarstw rolnych czy dystrybutorzy poszukują pomocy prawnej.


Eksperci z Rödl & Partner zapewniają merytoryczne wsparcie w procesie przyznawania żywności certyfikatu ekologicznego. Jeżeli Państwa firma chce rozpocząć działalność na rynku żywności ekologicznej w Polsce, zapraszamy do kontaktu.

Kontakt

Contact Person Picture

dr Anastazja Niedzielska-Pitera

radca prawny

Senior Associate

Wyślij zapytanie

Profil


Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu