Nasz strona wykorzystuje pliki cookies w celu personalizacji oferty wysyłanej do klientów oraz analizy zachowania użytkowników, tak aby dostarczać usługi na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na przetwarzanie danych. Dalsze informacje można znaleźć w polityce prywatności.



Ograniczenie przemysłowych tłuszczów trans w produktach spożywczych

PrintMailRate-it

Anastazja Niedzielska-Pitera

1 kwietnia 2021 r.

 

2 kwietnia 2021 r. zaczną obowiązywać ograniczenia wynikające z unijnego rozporządzenia nr 2019/649. Zgodnie z nową regulacją zawartość sztucznie przetworzonych tłuszczów trans w żywności będzie dopuszczalna na poziomie 2%. Oznacza to, że produkty spożywcze oferowane konsumentom finalnym w sklepach i posiłki w restauracjach będą mogły zawierać maksymalnie 2g izomerów trans kwasów tłuszczowych na 100 g żywności.


Jakich produktów dotyczą przepisy

Nowe przepisy nie dotyczą wszystkich produktów zawierających tłuszcze trans. Naturalnie występujące trans kwasy tłuszczowe (twarde tłuszcze zwierzęce), zawarte przede wszystkim w mięsie i nabiale, nie są objęte ograniczeniami. Unijne rozporządzenie obejmuje sztucznie utwardzone tłuszcze lub oleje roślinne. Można je znaleźć w składach wielu popularnych produktów, np. w żywności głęboko lub wielokrotnie smażonej (frytkach, pączkach i niektórych produktach garmażeryjnych), niektórych margarynach, produktach typu instant (zupy, sosy w proszku, niektóre kostki rosołowe) oraz fast-foodach. Również wysoko przetworzone słodycze i słone przekąski zawierają dużą ilość przemysłowych tłuszczów trans.


Dlaczego wprowadzono nowe przepisy

Stosowanie sztucznie utwardzonych olei roślinnych pozwala na dłużej zachować smak produktu, a także wydłużyć okres przydatności do spożycia. Zawarte w żywności przemysłowe tłuszcze trans są jednak niebezpieczne dla zdrowia. Znacząco zwiększają poziom „złego” cholesterolu (LDL) we krwi i sprzyjają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego. Tłuszcze trans stanowią czynnik powstawania niektórych nowotworów, mogą także wpływać na rozwój cukrzycy typu II i otyłości.


Unijne rozporządzenie weszło w życie w 2019 r., jednak produkty przekraczające ustanowiony limit mogły pozostawać w obrocie do 1 kwietnia 2021 r. Producenci mieli zatem 2 lata, by zmienić składy niektórych towarów lub wycofać je z obrotu. Żywność niezgodna z wymaganiami może zostać uznana za zanieczyszczoną, co będzie skutkowało jej natychmiastowym wycofaniem z obrotu. Za nieprzestrzeganie nowych obostrzeń grożą również kary finansowe.


Znakowanie towarów spożywczych

Nowa regulacja nie zmienia zasad znakowania towarów spożywczych. Tak jak dotychczas producenci będą zobowiązani do wskazania tłuszczów trans w wykazie składników na etykiecie (zazwyczaj jako utwardzony lub częściowo uwodorniony olej roślinny). Nie mają jednak obowiązku informowania konsumentów o zawartości wagowej lub procentowej tłuszczów trans w produkcie. Zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w środkach spożywczych można sprawdzić w ogólnodostępnej bazie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny pod adresem: https://izomery.pzh.gov.pl/.


Warto zaznaczyć, że koszty produkcji żywności według nowych, zdrowszych receptur nie powinny wzrosnąć. Konsumenci nie będą więc narażeni na wzrost cen towarów.

 

Jeżeli mają Państwo pytania dotyczące wprowadzanych ograniczeń, zapraszamy do kontaktu z ekspertami Rödl & Partner.

Kontakt

Contact Person Picture

dr Anastazja Niedzielska-Pitera

radca prawny

Senior Associate

Wyślij zapytanie

Profil

Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu